baca tak masuk2 ni yang nak kena buat mcm ni ni...
ok, zawani.
Alkohol tu apa?
Alkohol tu..alkene+H20. nak kenal dia, dia ada satu carbon atom yang akan bersambung dengan Oxygen & Hydrogen. C-OH. ha, lebih kurang mcm tu lah. kalau ada double bond kat O tu dah lain ok. tu dah jadik carboxyl.
Nak buat ethanol, ada dua cara. 20% dihasilkan dari ethene daripada crude oil atau natural gas. cara ni jugak dipanggil synthetic ethanol.
yang baki lagi 80% tu pulak guna fermentation dari glucose. sumber dia sama ada pakai anggur atau grains mcm sayur atau grains. anggur tu guna direct dari sumber. kalau sayur & grains tu pulak depa kena undergo hydrolysis dulu.
Proses nak buat alkohol ni pulak, kalau guna grains mcm barli atau kanji mcm ni:
1. grains tu must be soaked in water.
2. bila dah masuk dalam air, seeds tu akan germinate. Masa ni, enzim2 akan diproduce. enzim2 ni la yang catalyse hydrolysis of starch molecules into glucose.
polysaccharides-->disaccharides--> monosaccharides
hydrolysis of polysaccharides to disaccharides
[C6H10O5] + 1/2nC12H22O11
hydrolysis of disaccharides to monosaccharides (glucose)
C12H22O11 + H2O --> 2C6H12O6
3. pastu, yeast akan dimasukkan dalam mixture tu.
4. glucose2 yang dah terhasil tu akan pass through cell wall masuk ke yeast cell. dalam yeast cell ni la ada enzim lagi, kali ni depa catalyse the fermentation of glucose jadi ethanol dan CO2.
fermentation of glucose to ethanol and CO2
C6H12O6 --> 2C2H5OH + 2CO2
5.Produk selepas fermentation tu akan pass back out melalui cell wall.
Kalau starting material tu ialah jus anggur yang ada glucose, langkah yang ada hydrolysis tu dah tak diperlukan, jadi terus add yeast ja dan sambung dengan fermentation dalam yeast cell tu ja.
Nak buat alkohol dengan fermentation ni ada syarat2 dia.
1. optimum temperature : 20'C - 30'C. At temperature outside of rhis range, enzymes akan rendered either totally atau partly ineffective.
2. Kena cool-kan fermentation vassel utk elakkan excessively high temperature. benda ni necessary, sebab fermentation ni salah satu proses exothermic.
3.Oxygen mesti totally excluded from fermentation vassel. kenapa? sebab fermentation kan anaerobic process..jadi kalau ada O, takdak fermentation la..
4. a small amount of oxygen is needed for the growth of yeast cell.
kenapa point 3 n 4 mcm bercanggah ek... ok, kalau oxygen masuk fermentatation vassel, dia akan bring out ethanol kepada ethanoic acid..iaitu cuka.. dalam winemaking pulak, CO2 produced by fermentation akan menyediakan satu lapisan pelindung daripada oksigen.
tamat utk production if alcohol.
jangan lupa baca primary, secondary n tertiaty alcohols dan jugak oxidation of alcohol. :)
SACEready2010
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
4 comments:
gilalahh hangg. terrer,aku x blajaq lagi.hhaha
wahhh! ini sangat advance. saya nak buat aldehyde and ketone laa lepas ni. hahaha :D
omg. ini sangat hebat!
woo~ zawani...alchemist dowh..respect2..tabbbikkk spprriingg..huhu..btw, xprsn lak ang tukaq url..yeyeyezawani..haha..yeay!
ha..stu g, cuba adjust setting utk komen ang..bg bila tkan tang "comments" tuh, dy kuaq kt window kecik lain..cm tmpt komen blog aku..okeh..so that, x r hilang pge blog ang y aku tgh bc..:)
em..ang nih..bc blog aku, bkn pnh nk komen -.-" huhu
fellamella, ilia: not my research. so its actually nothing. :)
husna: i prefer it to be this way. :)
Post a Comment